První dojmy z olympiády: Všechno je velký a všichni milí. Český tým se zabydluje

YOG 2018
YOG 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

První dva dny v argentinském Buenos Aires na Olympijských hrách mládeže se česká výprava seznamovala s olympijskou vesnicí, sportovišti i mezi sebou navzájem. A první dojmy? „Všechno je velký! Tohle jsme nečekali,“ shodli se sportovci.

„Je to tu super. Nečekal jsem, že to bude takhle velká akce. Jsem v šoku, kolik je lidí v olympijské vesnice, jak je to tu zařízené a všechno funguje,“ pochvaloval si judista Martin Bezděk. I s trenéry, lékaři fyzioterapeuty a servismany je v olympijské vesnici ubytováno skoro 5000 obyvatel.

Atletka Veronika Šebáková se k hodnocení přidává: „Je to fakt velká akce. Je to úplně něco jiného než naše šampionáty. Vesnice, ta je úplně nad moje očekávání. Až to uvidím za dva roky na dospělých olympijských hrách v Tokiu, dovedu si jasně představit, jak tam sportovci žijí a fungují. Myslím, že to je nenahraditelná zkušenost.“

Česká výprava má za sebou již první tréninky. Vedle posiloven a tréninkových areálů většina sportovců zavítala i na závodní místa. „Naše sportoviště máme moc fajn. Blízko je i rozcvičovací a tréninková plocha, takže jsem spokojeni. Hala rozhodně není nějak obří, ale tak pro pár stovek lidí. Nebude to všude megalomanský. Skvělý je, že tu máme čas pokecat se všemi z taekwonda, protože se nevidíme jen v hale, jako na jiných závodech. Úplně super je ale, jak tu žijeme i s dalšími sportovci,“ řekla taekwondistka Petra Štolbová.

A právě možnost potkat se se svými kolegy z jiných sportů je na olympijských hrách naprosto unikátní. „Každý sport je něčím krásný, kecáme úplně o všem. O tréninku, o systému závodů a turnajů, o různých věcech co používáme… je to neskutečně zajímavé! Na apartmánu jsme každá z úplně jiného sportu. A je to paráda,“ vysvětlila s nadšením další atletka, sprinterka Barbora Šplechtnová. Ta má společný apartmán spolu s reprezentantkami z golfu, badmintonu, stolního tenisu, šermu, juda a taekwonda. „Dneska po tréninku jsme porovnávaly, co kdo s sebou nosí. Zkoušela jsem kimono a helmu na šerm. Nikoho mimo atlety jsem předtím neznala a přitom máme tolik společného a pořád si co říci,“ dodala Šplechtnová.

A o to právě na Olympijských hrách mládeže jde. „Všichni sem přijeli podat co nejlepší výkon, ale tato akce má i výchovný charakter. Je tu bohatý doprovodný program. Semináře o stravě, médiích, fyzioterapii, antidopingu a mnoho dalšího. Hlavní ale je, že sportovci získají nové zkušenosti a zjistí, jak to chodí v ostatních sportech,“ řekl šéf české výpravy a dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor.

Olympijské hry mládeže startují v sobotu 6. října velkolepý zahajovacím ceremoniálem přímo v centru Buenos Aires. Kde je sledovat a jak fandit našim sportovcům najdete zde.

líbil se ti článek?