Sportovci na olympiádě poznávají nové sporty a kultury. Angličtina? Tu tady má krkolomnou každý, říkají

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Výprava českých reprezentantů se už pátým dnem aklimatizuje v argentinském Buenos Aires, kde 6. října odstartuje třetí ročník Olympijských her mládeže. „Je skvělé, jak tu spolu v olympijské vesnici žijí na jednom místě lidi ze všech sportů a všech zemí," obdivují specifika olympiády sportovci.

„Na atletických závodech se vždycky snažíme uhádnout, jakou má někdo disciplínu. Tady v olympijské vesnici si říkáme, co asi tak dělá za sport,“ popisuje odlišnosti atletka Veronika Šebáková a dodává, že ona pozná moderní gymnastky. „Jsou takové maličké a vždycky moc hezky upravené,“ říká.

Seznamování napříč sporty si pochvaluje i šéf mise Martin Doktor. „Máme v české výpravě hodně sportovců jednotlivců, ale já je už po pár dnech vidím, jak chodí ve větších skupinkách. Věřím tedy, že už se sblížili a navzájem se mezi sebou kamarádí. My tomu vznešeně říkáme, že skutečně zažívají tu olympijskou atmosféru,“ říká hrdě Doktor.

Fakt to pálí

Kromě odlišných sportů se mladí reprezentanti potkávají ve vesnici s různými národnostmi. Veslařky Anna Šantrůčková a Eliška Podrazilová popsaly své netradiční seznámení s mexickou kulturou. „V jednom ze stanů v olympijské vesnici nás odchytily holky z Mexika a hned nám nabídly jejich domácí pochoutky. Bylo na nich napsáno „hot and spicy“ a když jsme ochutnaly, byla to nějaká čokoláda s čili. No fakt to pálilo,“ říká se smíchem Podrazilová.

Sportovci zůstávají na argentinských hrách mládeže po celou dobu konání, aby kromě olympijské atmosféry nasáli i nové vědomosti. Organizátoři připravili pro sportovce přednášky a workshopy na různá sportovní témata. „S Eliškou jsme vyzkoušely přednášku na téma antidoping, jen je to všechno v angličtině, tak občas máme problém všemu rozumět“, říká veslařka Šantrůčková. Její kolegyně Eliška Podrazilová mávne rukou a dodává: „Tu angličtinu tady má krkolomnou každý, takže jsme na tom všichni stejně. Hlavně že se navzájem dorozumíme,“ uzavírá Podrazilová.

Olympijské hry mládeže startují v sobotu 6. října velkolepým zahajovacím ceremoniálem přímo v centru Buenos Aires. Slavnostní zahájení můžete sledovat živě od 23.00 ZDE.

líbil se ti článek?