Olympijské hry mládeže začaly. Na zahájení přišlo přes dvě stě tisíc Argentinců

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Poprvé v historii byly zahájeny Olympijské hry mládeže mimo sportovišť. Zahajovací ceremoniál probíhal na náměstí Plaza de la República kolem Obelisku, známého monumentu Buenos Aires. Sportovce nyní čeká 12 dní závodů.

„Zajímavé bylo, že místo hlavního pódia využívali Argentinci Obelisk jako středobod zahájení. Byl na něm videomapping, artisti zavěšení na lanech předváděli různé olympijské sporty, bylo to neskutečně působivé a co je hlavní, mohly to vidět statisíce lidí v ulicí. Je skvělé, že místní obyvatelé přišli a olympijské hry mládeže jim nejsou lhostejné,“ hodnotil šéf české výpravy a olympijský vítěz z Atlanty 1996 Martin Doktor.

Z výpravy má olympijskou zkušenost nejenom on, ale i třeba plavkyně Barbora Seemanová. Ta přeskočila zavedené pořádky. V šestnácti byla nejmladší členkou olympijské výpravy na hrách v Riu 2016, nyní je v osmnácti na Olympijských hrách mládeže. „V Riu jsem na zahájení nebyla, protože jsem brzy po něm závodila, takže tohle byl můj první zahajovací ceremoniál. Byla jsem na zahájení Evropských her v Baku, ale tohle bylo jiné. Přišlo mi to osobnější, vřelý, moc fajn nápad udělat to na náměstí a ne stadionu. Všichni strašili s čekáním, ale nepřišlo mi to tak děsný. Potkali jsme se skoro celá výprava, pokecali jsme napříč sporty, fakt fajn zážitek,“ pochvalovala si Seemanová.

Vlajkonoškou české výpravy byla atletka Barbora Malíková. Tu si sportovci sami zvolili. „Byl to zážitek na celý život. Vylezla jsem na pódium, koukala na mne spousta lidí, držela jsem vlajku. Prostě jsem byla hrdá. Měla jsem fakt strašnou radost, že mě zvolili sami sportovci. Hodně si toho vážím. Je to tak nejspravedlivější,“ prohlásila Malíková.

„Byla jsem i trochu nervózní, abych neudělala něco špatně. Bavila jsem se a dalšími vlajkonoši, měli to stejně. Byli jsme fajn skupina. Bavila jsem se s klukem z Chile, Afghánistánu, dalšími atlety, co znám. Je to fakt úžasný tady potkat celý svět,“ zasnila se Malíková.

První den do soutěže nastupují Češi hned v devíti sportech. Program najdete zde.

líbil se ti článek?