Máme bronz! Vzpěrač František Polák pokořil i tři české rekordy

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

První den Olympijských her mládeže je pro Česko hned dnem medailovým. S celkovým výsledkem 233 kg v dvojboji se František Polák umístil třetí. Pro Česko je tento výsledek absolutním rekordem ve váhové kategorii do 56kg.

„Jel jsem si hlavně zazávodit, neměl jsem velká očekávání,“ okomentoval skromně svůj medailový zisk současný mistr Evropy František Polák. Všechny tři pokusy v nadhozu i trhu zvládl bez zaváhání s maximální koncentrací. „Z medaile mám ohromnou radost, šli jsme s trenérem na jistotu pro bronz,“ řekl s neskrývaným nadšením. Celkovým výsledkem 233 kg v dvojboji pokořil stávající rekord 231 kg v kategorii juniorů, který však vytvořil on sám před dvěma měsíci na mistrovství Evropy a získal za něj stříbrnou medaili. Další dva rekordy vytvořil váhou 104 kg v trhu a 129 kg v nadhozu.

Františka Poláka trénuje od roku 2013 Emil Brzóska a vkládá do něj ohromné naděje. „Já mám takovou radost, to si neumíte představit. Tohle je pro české vzpírání neskutečný úspěch,“ řekl s obrovským úsměvem Brzóska, zatímco nepřestával přijímat gratulace. „Náš cíl je teď jasný. Frantu čeká v říjnu poprvé mistrovství světa v kategorii mužů, kde musí začít závodit už nyní, aby stihl kvalifikaci na Olympijské hry v Tokiu. To je sen nás obou,“ dodal Brzóska.

Talent sedmnáctiletého vzpěrače potvrzuje i předseda české a místopředseda světové vzpěračské federace Petr Krol. Přirovnává ho k nejznámějšímu českému vzpěrači Jiřímu Orságovi. „Skutečně nebudu přehánět, když řeknu, že někdo tak talentovaný se ve vzpírání dlouho neobjevil. Pokud Franta nepoleví, věřím, že Jiřího Orsága bude úspěšně následovat,“ řekl Petr Krol o výkonu Poláka.

František Polák svým výkonem nestačil pouze na konkurenty z Thajska a Vietnamu.

líbil se ti článek?