Bronzová medaile navzdory netradičnímu závodu. Kanoista Minařík si poradil i se záludnou otočkou

YOG 2018
YOG 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V poslední obrátce ještě stále nebylo jisté, kdo je rychlejší. Česká nebo maďarská loď? Závody se zatáčkou. Úkáz, který na světovém poháru neuvidíte. Jiří Minařík ale v dramatickém finiši netradičního závodu v rychlostní kanoistice dojel třetí a zajistil České republice v pořadí osmou medaili z Olympijských her mládeže 2018. Minařík tak medailově navázal na svůj úspěch z loňského Evropského olympijského festivalu mládeže.

„Bronzové medaile z tohoto závodu si moc cením. Tento soutěžní formát jsem jel poprvé v životě a bylo to hodně těžký,“ řekl po závodě Jiří Minařík.

Kanoisté na Olympijských hrách mládeže musí místo klasického závodu rychlostní kanoistiky zajet trať ve tvaru ležaté osmičky a tím pádem musí udělat i dvě obrátky. Navíc proti sobě nastupují dvě lodě vyřazovacím systémem.

Radost z dalšího cenného kovu, a speciálně z kanoistky, měl také šéf české olympijské mise Martin Doktor. „Já osobně kdybych měl jet na takové vodě, tak jsem z toho rozhozený rok dopředu, protože tam byly fakt velký vlny. Naučit se v tom reagovat, a ještě zatáčet není nic jednoduchého,“ zhodnotil dráhu pro kanoisty dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

„Začal jsem se připravovat po mistrovství světa, takže jsem trénoval dva měsíce. Hlavní bylo natrénovat obrátky, který jinak vůbec nejezdím,“ popsal přípravu úřadující mistr Evropy v C2. Kvůli startu na olympiádě mládeže se vzdal i účasti na tradičním kanoistickém závodu „Olympijských nadějích“, kde je již trojnásobným medailistou. „Reprezentovat Českou republiku na olympiádě je skvělý pocit, ta atmosféra tady je úplně jiná,“ vysvětlil své rozhodnutí Minařík.

„Škoda toho semifinále, tam to Jirkovi nevyšlo,“ popsal prohraný semifinálový závod s Uzbekem Abdusalamovem reprezentační trenér Pavel Hottmar. „ Úplně tam nevytočil tu obrátku, jak měl, což ho zdrželo. Ale myslím si, že měl klidně i na lepší umístění. Třeba ve čtvrtfinále zabral Jirka tak, že zajel nejrychlejší čas celého závodu,“ zhodnotil celkový výkon šestnáctiletého kanoisty Hottmar.

Ten ze samé radosti z cenného kovu zapomněl na další závod. „Teď už mě čeká jen odpočinek a pak zimní příprava,“ zasnil se Minařík. „Jo vlastně ne, já tady pojedu ještě vodní slalom. A to bude teprve těžký,“ dodal vzápětí. Všechny rychlostní kanoisty čeká v rámci testování nového soutěžního formátu také závod ve vodním slalomu, který se koná 15. října. Nikoliv však na divoké vodě, ale na stejném kanálu, kde jeli i tuto netradiční rychlostní disciplínu.

líbil se ti článek?