Zlatý hattrick pro Českou republiku. Barbora Malíková předběhla celý svět

YOG 2018
YOG 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Potvrdila roli favoritky v běhu na 400 metrů. Barbora Malíková opět ukázala, že na čtvrtce nenajde rychlejší soupeřku. Na Olympijské hry mládeže si Malíková dojela pro poslední vítězství před ukončením dlouhé a náročné sezóny. „Tohle je rozhodně to nejlepší zakončení sezóny,“ smála se už se zlatou medailí na krku Barbora Malíková.

„Na startu mi běželo hlavou, že je to teď nebo nikdy. Chtěla jsem se úplně vyšťavit, byl to přece jen můj poslední letošní závod. Kdybych to nedala, byla bych zklamaná,“ popsala své pocity těsně před posledním startovním výstřelem Barbora Malíková. Na prvním místě se umístila už při prvním rozběhu a dnes svou roli jedničky zopakovala.

„Upřímně musím říct, že jsem tu medaili čekala. Vždycky Báře říkám, ať si hlídá první místo a vyšlo to. V obou rozbězích byla nejrychlejší,“ okomentovala výkon své svěřenkyně trenérka Jana Gellnerová. Na Olympijských hrách mládeže se neběžel klasický závodní formát, ale dva rozběhy v rozmezí tří dnů. „Běželo se dvakrát na nejrychlejší čas. Oba časy se pak sečetly a kdo byl v součtu nejrychlejší, ten vyhrál,“ popsala netradiční formát Gellnerová. „Úplně nám to nevyhovovalo, ale podmínky byly pro všechny atlety stejné, takže jsme se samozřejmě přizpůsobili,“ dodala.

„Téhle medaile si určitě cením stejně jako prvního místa z mistrovství Evropy a světa. Ta sezóna byla pro všechny holky tady už dlouhá a dnešní závod byl jen o tom, kdo víc vydrží a kdo se s tím psychicky dobře popere,“ řekla Malíková, která do Buenos Aires přiletěla s bolavými zády. „První dny tady jsem si říkala, že bych to mohla dát tak do pátého místa. Ale po tom prvním rozběhu už jsem byla rozhodnutá, že to dám,“ zhodnotila talentovaná běžkyně svou formu.

Šestnáctiletou hvězdu české atletiky přitom v dětství táhly jiné zájmy než sport. „Jako malá jsem pořád jen kreslila a něco vytvářela, vlastně jsem jen seděla na zadku, a to se rodičům nelíbilo. Chtěli, abych se trochu hýbala. Vybírala jsem mezi atletikou a bojovým sportem a zvítězilo běhání,“ popsala cestu za svými českými rekordy v běhu na 400 metrů Barbora Malíková. Za svědomitý přístup jejích rodičů děkuje sportovní svět už dnes a jistě se ještě máme na co těšit.

líbil se ti článek?