Šťastná třináctka padla na atletickém stadionu. Oštěpař Florian získal bronz v novém osobním rekordu

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Poslední den atletického programu, poslední disciplína s českým zastoupením. Martin Florian nastoupil v plné formě a druhým hodem rozhodl o další medaili pro Českou republiku. Hod oštěpem na 76,24 metru mu zajistil třetí místo. Sbírku českých medailí z Olympijských her mládeže svým výkonem navýšil na šťastných třináct.

„Cítil jsem se ve formě a věřil jsem si, takže tu medaili jsem i trochu čekal. Ale nikde jsem to raději neříkal, že bych to mohl dokázat, abych to nezakřiknul,“ prohlásil skromně Martin Florian obtěžkaný bronzem. Od druhého místa, které obsadil domácí Gustavo Augustin Osorio, ho dělily jen čtyři centimetry. „Bylo to hodně těsný, ale říkám si, bronzová nebo stříbrná, já jsem teď neuvěřitelně šťastný. Trochu mě to mrzí, ale nevadí mi to,“ hodnotil těsný výsledek Florian. Výkonem 76,24 metru se dostal na nový osobní rekord.

Reprezentační trenér Tomáš Purman rovněž před závodem přiznal, že šestnáctiletý oštěpař je jeho tip na medaili. „Martinovi jsem to moc přál a jsem rád, že to vyšlo. Na dnešní finále se připravoval velmi zodpovědně. Celý den odpočíval a nabíral síly, aby mohl ukázat, co v něm je,“ vyzdvihl mladý talent Purman. Florian byl atletickým svazem titulován oštěpařským objevem roku. Disciplíně se totiž věnuje jen necelé dva roky a má za sebou oficiálně teprve první sezónu.

„Já jsem původně fotbalista, ještě do léta jsem pravidelně hrál za FK Jablonec. Hodu oštěpem jsem se začal pořádně věnovat až loni v září“ smál se Martin Florian, který svůj talent objevil náhodou. „Na školních závodech jsem házel krikeťákem a hodil jsem fakt daleko. Tak se mě učitelé ptali, jestli bych nechtěl zkusit hod oštěpem. No tak jsem to zkusil,“ pokrčil rameny nový bronzový medailista. Fotbalovou kariéru proto v létě pověsil na hřebík a nyní už má cíl jen vyhrávat v hodu oštěpem.

líbil se ti článek?